ACTIVISM / BUCURESTI / JANDARMERIE / PIATA UNIVERSITATII / PROTEST / ROSIA MONTANA / STRADĂ

2013 - Roșia Montană

Protestele împotriva proiectului Roșia Montană au început în septembrie 2013 în București,
Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și în alte câteva orașe din România și din străinătate, fiind îndreptate împotriva proiectului minier dezvoltat de compania canadiană Rosia Montana Gold Corporation.
Protestatarii au fost nemulțumiți de impactul negativ pe care proiectul minier
l-ar fi putut avea asupra mediului și patrimoniului.
În București, protestele au avut loc în fiecare seară în Piața Universității în primele două săptămâni, fiind urmate de marșuri către diverse cartiere ce aveau loc în fiecare duminică.

Piaţa Universităţii, Bucureşti, 01.09.2013:
Strada a devenit spaţiul protestatarilor pentru târziu în noapte. În scurt timp voi posta un film al protestelor de ieri din Bucureşti când mii de oameni au ocupat carosabilul în Piaţa Universităţii şi au demonstrat în faţa clădirii Guvernului exprimându-şi nemulţumirea faţă de proiectul de la Roşia Montană, guvern şi întreaga clasă politică. Televiziunile şi presa mainstream nu au transmis aproape nimic. Vorba protestatarilor – “presa română/ plină de cianură!”.

04.09.2013: Am visat că ninsese în Bucureşti şi o fetiţă a venit la mine şi mi-a oferit o ciocolată spunându-mi “ai nevoie de energie!”. Uniţi, salvăm Roşia Montană!
 
06.09.2013: Pontaur vorbeşte la televizor despre cât de important e să ne păstrăm calmul, să dovedim că suntem civilizaţi etc… Face referiri doar la meciul de fotbal din seara asta, încercând să mute atenţia mass-mediei spre confruntarea suporteri-forţe de ordine şi suporteri români vs unguri. Nimic despre protestele împotriva guvernului condus de el şi împotriva exploatării miniere. Vorbeşte despre o mică parte a societăţii (discurs similar cu Băsescu în 2012) implicată în “astfel de acţiuni”. Dacă vor fi violenţe vor transmite toate televiziunile şi întreaga mişcare de până acum riscă să fie inclusă în aceeaşi logică simplă (golani/huligani vs. societatea civilă cea cuminte) folosită pentru manipulare.

10.09.2013: Un prieten îmi povesteşte o întâmplare de la marşul de duminică: “Mă îndreptam cu bicicleta spre coloana de manifestanţi. La intersecţia Barbu Văcărescu cu Ştefan cel Mare, o şoferită nervoasă ce nu putea să treacă îl întreabă pe un poliţist: “De ce îi lăsaţi domnule, că am auzit că n-au autorizaţie?”. La care poliţistul: “Dar ăia care au vândut ţara au avut autorizaţie?”

12.09.2013: Mare e grădina… Un anumit Andrei Pop publica un articol despre portretul robot al protestatarilor. În listă apar şi eu fiind descris ca “participant la protestele din Taksim, iar acum unul dintre liderii Pietei Universitatii.” Aş vrea să îl anunţ pe cel care a scris articolul că nu am participat la niciun protest în Taksim. Am vizitat Istanbulul în vară pentru câteva ore, în timp ce mă întorceam dintr-o călătorie mai lungă. Era linişte şi pace, nici vorbă de proteste. Cât despre lider al Pieţei – chiar m-am amuzat:) L-aş invita pe acest domn să se documenteze înainte să scrie ceva.

14.09.2013: Cobor sa-mi iau ceva de mâncare de la magazinul de la colţ. Vânzătorul, un fost inginer de mediu, stă la taclale cu un nene de vreo 60 de ani, care-şi cumpărase o sticlă de Bucegi. Nenea: “Băi Traiane ce zici tu de treaba asta cu Roşia Montană?”. Traian: “Eu am fost acolo anul trecut, am făcut nişte probe, va fi dezastru, ce să mai… Dacă fac ăştia lacul cu cianuri o să distrugă tot ce-i în jur, până în Serbia se duce… O să vezi păsări fără aripi…”…

15.09.2013: Peste 20,000 de participanţi în punctul maxim… Pe b-dul Cantemir am aşteptat 20 de minute ca să treacă întreaga coloană. Apariţii în film: Eugen David, preşedintele asociaţiei “Alburnus Maior” care a venit din Roşia Montană ca să le vorbească bucureştenilor, Catalin Rulea aka Toulouse Lautrec Man – la tobe, pe strada ocupată şi Ursul Panda care ascultă Paţurcă şi muzică din anii 90.

07.11.2013: Un jandarm în civil în faţa Palatului Parlamentului îmi mărturiseşte: „Eu sunt de partea protestelor. Mă interesează ce se întâmplă la Roşia Montană, sunt la curent… Timp de 3 ani am donat acel 2% către Alburnus Maior. Uite şi azi, chiar mi-aş fi dorit să fie mai multă lume. Acum era momentul. Dar paşnic. M-am uitat pe UniţiSalvam şi alte grupuri şi văd clipuri din Grecia şi din alte ţări. Nu cred că vreţi să ajungem acolo. Crede-mă că oricât de mulţi sunteţi, noi suntem mai pregătiţi şi facem faţă.” În jurul meu participanţii sunt legitimaţi. În fundal – Casa Poporului, cu pereţii ăia trişti şi câteva camere iluminate. În spatele perdelelor sunt parlamentarii, cei ce se pronunţă acum pe legea exploatării de la #rosiamontana.

16.12.2013: Aseară în faţa clădirii Guvernului (pe care atârna încă tricolorul imens inaugurat festiv de Ziua Naţională) protestatrii strigau: “Victor Ponta de Crăciun/ Este porcul cel mai bun” şi “Jos Guvernul tră-dă-toor!”. S-a aruncat o petardă dintr-un grup de suporteri, iar jandarmii au dat cu gaze (eliberate discret de undeva din spate pentru a nu fi în bătaia camerelor). Au urmat îmbrânceli iar câţiva oameni au fost bătuţi şi duşi la secţie.Te-ar mai putea interesa: