“Expoziția “Anonimii migrației” își propune să valorifice rezultatele etapei de documentare în patru comunități sălăjene (Carastelec, Marca, Dumuslău și Hida) a poveștilor de viață privind experiența migrației transnaționale.
Poveștile celor cărora le pleacă, temporar sau definitiv, copiii, ale celor care au învățat să folosească telefonul, calculatorul și aplicații sofisticate pentru a știi zilnic câte ceva despre cei de ”acolo”, devin asumate, nu generale, pentru că ele ne sunt spuse de acei oameni pe care fotografia îi fixează în memorie. Mai mult, surprinși și în interacțiunile cu ceilalți, mai ales nepoți aflați în grijă, forța de sensibilizare a imaginii devine mult mai consistentă, permițându-ne o mai bună capacitare a atenției vizitatorului asupra temei proiectului. Fotografia mai are și avantajul de a nu se limita la a surprinde doar subiectul, individul, ci și realitatea sa imediată, satul ca spațiu și topografie simbolică, tot acel mediu care îi este familiar, dar care suferă schimbări, reașezări tocmai prin plecările temporare sau definitive ale membrilor unei comunități. Astfel, expoziția include reprezentări vizuale nu doar axate pe fața umană, ci și pe geografia locului, pe acele elemente ale spațiului privat sau comunitar care ne pot face să înțelegem mai bine cine sunt cei care rămân acasă și de ce locurile sunt de fapt <<acasă>>.” (Corina Bejinariu – directorul Muzeului de Istorie și Artă din Zalău).
Expoziția a avut loc la Galeria de Artă ,,Ioan Sima” din Zalău în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020 și a constat în expunerea a 15 fotografii realizate pe hârtie foto Hahnemühle la mărimea de 100x70cm. O parte din fotogafiile expuse le puteți vedea mai jos:
Câteva ipostaze de la vernisajul expoziției:
Lăsați un răspuns