“De 8 martie se luptă!” – performance în Piața Universității
Comunicat (Veda Popovici):
“Dincolo de flori și mărțișoare, de Ziua Femeii onorăm o istorie a luptelor mișcărilor feministe pentru demnitate, recunoașterea valorii muncii salariate și domestice, participare politică și culturală, și echitate socială. În acest performance, ilustrăm câteva ipostaze ale femeii din cultură și artă: alegoria libertății, muncitoarea, credincioasa, mama. Ultimele sunt și roluri prescrise femeilor pe care le revendicăm astăzi, astfel încât să afirme demnitate, forță și solidaritate.”
Importanța acestei zile datează încă din 8 martie 1857, când muncitoarele de la o fabrică de îmbrăcăminte din New York au organizat o grevă în care cereau ca ziua de muncă să fie redusă de la 12 ore la 10 ore, salarii mai mari, condiții mai bune de muncă și drepturi egale pentru femei. Greva a fost încheiată prin intervenția brutală a poliției, cu multe femei arestate și agresate (fizic și psihic).
De ziua internațională a femeilor din 1917, un grup de femei aflate în grevă la o fabrică de textile din Petrograd, Rusia a declanșat Revoluția Rusă, cerându-le soților și fraților lor să li se alăture. Ele au reușit să mobilizeze 90.000 de muncitori să-și ceară pâinea, oprirea războiului și represiunii țariste.
Încă de la începutul anilor 1900, Ziua Internațională a Femeilor a fost folosită de muncitori și muncitoare în primul rând ca și zi de rezistență și de organizare și în al doi-lea rând ca și zi de sărbătoare și comemorare a luptei dure dusă de proletarii din întreagă lume. Multe țări, incluzând Afganistan, Cuba, Vietnam, Rusia, celebrează ziua de 8 martie ca și sărbătoare oficială.”
Lăsați un răspuns