ACTIVISM / BUCURESTI / JANDARMERIE / PIATA UNIVERSITATII / PROTEST / STRADĂ

2012 - Piața Universității

ROMÂNIA,2012:
Pe scena politică se luptă pentru supremație două partide: PDL (Partidul Liberal Democrat),
aflat la guvernare și USL (Uniunea Social-Liberală), aflată în opoziție. Președintele României, Traian Băsescu, cu sprijinul PDL, este unul din susținătorii privatizării sistemului medical de urgență.
Într-o intervenție televizată, Traian Băsescu îl atacă dur pe Raed Arafat, fondatorul sistemului public de urgență (SMURD), care se opune proiectului privatizării.
Ca urmare a acestui episod, Arafat își dă demisia.
Din solidarizare cu Arafat, mai mulți oameni ies în stradă, mai întâi la Târgu-Mureș, după care în București și în alte orașe din țară. E începutul primelor proteste majore care au loc după anii ’90.
Protestele iau amploare și se diversifică în mai multe direcții, fiind îndreptate împotriva guvernului, a întregii clase politice, împotriva FMI, a exploatărilor prin fracturare și a celor miniere de la Roșia Montană.
Mesajul dominant îl reprezintă demisia lui Traian Băsescu.

Ianuarie 15, 2012 – 11:26pm
Foarte mulţi se întreabă “De ce schimbare?”. Preferă să lase lucrurile să se întâmple de la sine, fixaţi într-un fel de imponderabilitate. A fi pasiv înseamnă a sta în faţa televizorului şi a-ţi da cu părerea, a fi activ înseamnă să fi în PIAŢĂ. Le mulţumesc tuturor celor care au ieşit în Piaţa Universităţii!

Ianuarie 16, 2012 – 4:21pm
Am auzit o multime de pareri – sunt huligani, jandarmii isi fac meseria, bine ca ii bat, nu exista nicio directie clara… Unele, partial valabile. Unii mai inversunati decat altii. Dar, pe langa cei care stau acasa si-si dau cu parerea, sunt unii, cei din piata, care vor o schimbare, care cred ca ce se intampla acum pe plan politic in Romania nu e bine. Piata ar trebui sa insemne negociere, cautare, activare, iesirea din Pasiv. Ma bucur ca exista oameni care VOR.

_MG_4749

Ianuarie 19, 2012 – 3:36pm
Piaţa Universităţii e un organism viu. Redevine un loc pentru dezbateri, negocieri, propuneri. Un workshop în aer liber!

_MG_1247

Ianuarie 26, 2012 – 4:45am
M-am uitat azi la televizor și am fost îngrozit cât de denaturat e totul. Părtinitor, contrafăcut, manipulat, neprofesionist. Fără nicio grijă pentru obiectivitate, adevăr. Televiziunile ar trebui să nu mai aibă dreptul să ajungă în piață, să ocupe trotuarul, să blocheze căi de acces sau să chinuie participanții cu proiectoarele lor puternice. Rușine televiziuni!

Februarie 3, 2012 – 7:55pm
Azi se împlinesc 3 săptămâni de când mă aflu în Piaţa Universităţii. Am ajuns la episodul 20. Voi continua să merg în piaţă şi să documentez ce se întâmplă acolo, însă materialul filmat nu va mai apărea cu regularitate zilnică. Mulţumesc pentru susţinere şi încurajări! Mulţumesc oamenilor din Piaţă, pe care i-am cunoscut zilele ăstea şi care au stat de vorbă cu mine. Piaţa continuă!

Iulie 4, 2012 – 2:43am
Aseară, buldozerele și-au făcut apariția în Piața Universității. Fântâna va fi demolată și reamenajată. Câțiva protestatari au rămas peste noapte în acest loc simbolic pentru București. “Aceasta fantana este: Istorie, Arhitectura, Sentiment, Adolescenta, Arta, Simbol National, Libertate, Literatura, Geografie, Chimie, Amintiri, Iubire, Apa, Design, Urbanism, Romania, Bucuresti” :)”

_MG_1361

Iulie 4, 2012 – 2:54am
Astăzi, în timp ce filmam la mitingul din Piața Victoriei, un polițist pe care-l întâlnesc pentru prima dată mi se adresează pr un ton dur: “Ești și cu Noua Dreaptă, și cu poponarii, și cu ceilalți?!?! (filmasem de curând la un miting organizat de Noua Dreaptă și la Marșul Diversității)… De ce stai aici? Fă-ți treaba de acolo, de unde-și fac treaba jurnaliștii adevărați!” 🙂 (Îmi arată un loc de pe trotuar unde erau reprezentanții presei).

Iulie 5, 2012 – 11:13pm
În seara asta am fost prezent la cele 3 proteste/mitinguri din București… 1) Piața Revoluției – miting anti-USL. Mihai Răzvan Ungureanu (M.R.U.), cu mâna pe inimă, privind în depărtare, era aclamat de mulțime – “mereu, mereu, mereu, M-R-U” striga o doamnă cu lacrimi în ochi. Lume multă, în mare parte aduși cu autocarele – pensionari furioși pe mass-media, câțiva oameni care pupau mâna doamnei Macovei, atmosferă de miting FSN-ist anii ’90, deși distanțarea era clară: “Noi în alb/ Ei, comuniștii, în roșu”. 2) Piața Universității > în față la TNB – “Jos Băsescu!”, la Fântâni, ceva mai dinamic, mici scandaluri, câțiva pumni în față, între PDL-iști, USL-iști și “apolitici”. Câteva mesaje noi, deși majoritatea vechi, un fel de best of-ianuarie. S-a strigat împotriva lui Ponta, Antonescu, Băsescu, Chevron, RMGC, ACTA etc… 3). Piața Victoriei – atmosferă asemănătoare mitingului de la ICR. Mesaje anti-Ponta și anti-USL. Mulțimea devenea furioasă când cei de la Antena3 își făceau apariția și aplauda la unison când șoferii claxonau în semn de solidaritate. Girafa de la Antipa veghea deasupra protestatarilor, privind detașată, în direcția Guvernului.

_MG_2790

Iulie 7, 2012 – 12:13am
În față la TNB, lume multă în așteptarea verdictului… La Fântână câțiva protestatari încearcă un “jos Băsescu/Ponta/ Antonescu!”. Sunt huiduiți și încercuiți de jandarmi. Aflu că s-a venit pe linie de partid. Oameni cu liste… Se dă vestea că Băsescu e suspendat. Frenezie, semnul victoriei, se încinge de-o horă și de-un “Deșteaptă-te române”. O mică încăierare cu un protestatar care nu și-a luat suma promisă. Revine în piață Conan, jandarmul de la forțele speciale de intervenție, pe care l-am filmat în prima seară, în 14 ianuarie. Îmi spune că vine doar la “momente speciale”. Mai târziu, la Fântână intră în scenă utilajele. Se pregătește reamenajarea zonei.

August 22, 2012 – 12:37am
De ce Antena3 are dreptul să-și amplaseze un ecran gigantic în Piața Universității? De când spațiul public poate fi agresat de televiziuni după capul lor?
August 23, 2012 – 2:18am
În seara asta protestatarii cuminți de la TNB au pus la loc gardul pe care îl dăduseră jos. După 2 ore de bucurie stradală, au revenit pe trotuar, îngrădindu-se din nou…

_MG_5131Te-ar mai putea interesa: